Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΚΑΧΕΞΙΑ

   ΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΚΑΧΕΞΙΑ
ΟΙ Ασθενεις με καρκινικη καχεξια παρουσιαζουν μια προοδευτικη απωλεια βαρους,κυριως απωλεια του λιπους και των σκελετικων μυων.Η επιβιωση σχετιζεται αμεσα με το συνολικο ποσο απωλειας βαρους,οπως και του ρυθμου απωλειας του.
Αν και ανορεξια συνυπαρχει σε ασθενεις με καρκινο  η μειωση προσληψης τροφης δεν μπορει να εξηγησει τις μεταβολικες αλλαγες που συμβαινουν στην καχεξια.
Η λιπολυση κυριως γινεται απο κυτοκινες που παραγει ο ογκος,κυριως lipid-mobilizing factor (LMF) και TNF,IL-1,IL-6 kai proteolysis-inducing factor (PIF).Οι κυτοκινες επισης ενεργοποιουν το ubiquitin-proteasome pathway που ειναι πρωτεολυτικος μηχανισμος.
Αντικαταβολικοι παραγοντες οπως τα Ωμεγα-3 λιπαρα οξεα,κυριως το EPA μπλοκαρουν την οδο αυτη και τη συνεπακολουθη πρωτεολυση.Μεγαλο μερος της καχεξιας οφειλεται και στις βλενογοννιτιδες και διαρροιες,αποτοκα της χημειοθεραπειας.Ετσι,χρειαζεται πλουσια διατροφικη υποστηριξη με ευπεπτους υδατανθρακες,λιπαρα(ωμεγα) και ευπεπτες πρωτεινες(ορου γαλακτος)
πολλες φορες τη μερα ωστε να αναστειλουμε η να καθυστερησουμε την καχεξια.Ασθενεις που ξεκινουν τη διατροφικη υποστηριξη πριν τις θεραπειες εχουν πολυ καλυτερη ανταποκριση
Definition of cancer cachexia

Am J Clin Nutr, 6/06

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου