Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Οσο κι αν φαινεται περιεργο,ελαχιστοι ασθενεις καταληγουν απο τον ογκο η τις μεταστασεις του. Το 50% απο αυτους που πεθαινουν,καταληγουν απο καχεξια,δηλαδη σοβαρη διαταραχη θρεψης που οδηγει σε απισχναση.οι υπολοιποι καταληγουν απο λοιμωξεις και καρδιακη ανεπαρκεια,αποτοκα επισης της διαταραχης θρεψης.

Τα περισσοτερα χημειοθεραπευτικα,αλλα πολλες φορες και η θεση του ογκου (οισοφαγος,λαρυγγας,εντερο στομα κλπ) δημιουργουν διαταραχες θρεψης.
Η σημασια ειναι τοσο μεγαλη που υπολογιζεται οτι για 20% απωλεια βαρους η θνητοτητα αυξανει κατα 50%.

Τα χημειοθεραπευτικα και η ακτινοβολια προκαλουν σχεδον παντα βλενογοννιτιδα η και στοματιτιδα με αποτελεσμα μειωμενη ληψη τροφης αλλα και μειωμενης απορροφησης της.Ταυτοχρονα η μεταβολικη δραστηριοτητα ειναι τοσο αυξημενη που βαθμιαια ο ασθενης οδηγειται σε υποθρεψια.

Οι λυσεις μας ειναι δυο
Στην πρωτη με τα εργαστηρια καταποσης και δυσφαγιας και με ενα πληρη ΩΡΛ ελεγχοκαθοριζουμε το βαθμο βλεννογονιτιδας και στοματιτιδας και δινουμε την καταλληλη αγωγη.Επισης ανιχνευουμε αν υπαρχει λαρυγγοφαρυγγικη παλινδρομηση,συχνη παρενεργεια με τους εμετους της χημειοθεραπειας.

Στην αλλη περιπτωση ενισχυουμε τη θρεψη του ασθενους με συμπληρωματα διατροφης ειτε του εμποριου (πολυ φτηνα) ειτε με ιατρικα (ακριβα αλλα συνταγογραφουνται σε διαπιστωμενη δυσφαγια και δυσαπορροφηση)

Το καλυτερο ειναι φυσικα ο συνδυασμος και των δυο λυσεων
Τα απαραιτητα συστατικα ειναι Γλουταμινη σε ποσοτητα τουλαχιστον 30 γρ ημερησιως,Αργινινη για ενισχυση της αμυνας 3-4 η και περισσοτερο,πρωτεινη κατα προτιμηση whey(γαλακτος) 30-40 γρ και φυσικα συνθετους υδατανθρακες για θερμιδικη καλυψη.
Ο οργανισμος για να αξιοποιησει τα αμινοξεα και τις πρωτεινες θελει 36 μη πρωτεινικες θερμιδες ανα γραμμαριο πρωτεινης δηλ 9 γρ υδατανθρακες η 4 γρ λιπαρων οξεων.
Απο τα λιπαρα οξεα αυτα που προτιμουμε ειναι το ολεικο οξυ(ελαιολαδο) και το αλφα-λινολενικο (λινελαιο) και τα ζωικα ωμεγα-3 (EPA,DHA),ολα με διαπιστωμενη ανοσοενισχυτικη και αντικαρκινικη δραση(μπλοκαρουν την FAS fatty acid synthase,ενα βασικο ενζυμο του καρκινικου κυτταρου-φτανει μεχρι και 50% του βαρους του)
Το Σεληνιο και η βιταμινη D3 εχουν αποδεδειγμενη δραση και πρεπει να περιλαμβανονται,οπως και οι βιταμινες B,C K (ειδικα για την Κ σε συνδυασμο με C σε δοση 1/100 υπαρχουν παρα πολλες μελετες καθως προκαλει αυτοματη λυση του καρκινικου κυτταρου) Ολα αυτα λειτουργουν συνεργιστικα,αυξανουν τη δραση του Χ/Θ σχηματος αλλα και απο μονα τους ενισχυουν το αμυντικο συστημα. Ασθενης που τρεφετα καλα,ζει πολλα χρονια,εχει περιθωρια πολλων θεραπειων και εχει προσβαση σε φαρμακα που θα κυκλοφορησουν αργοτερα.

Ο Ιπποκρατης ειχε γραψει πρωτος « Το φαρμακο σου ειναι η τροφη σου»......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου